Pagină de informații
Suntem siguri că aveți întrebări
Iar aici este locul perfect unde să găsiți răspunsuri la ele
Fosa ecologica reprezinta solutia ideala de gestionare a apelor uzate dintr-o locuinta, atunci cand nu exista posibilitatea de racordare la sistemul public de canalizare. Atunci cand montajul fosei septice se realizeaza in mod corect si, ulterior, aceasta este intretinuta corespunzator, cheltuielile de mentenanta sau cele cu vidanjarea scad simtitor. De aceea, este foarte importanta instalarea in conformitate cu bunele practici.
Montajul fosei septice influenteaza atat durata ei de viata, cat si functionarea ei. Terenul pe care acesta se realizeaza nu trebuie sa fie abrupt sau sa aiba capacitate portanta redusa. In plus, locatia nu trebuie sa-si piarda stabilitatea sau sa fie tasabila.
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa escavezi o groapa care sa aiba diametrul si adancimea de 1,5 metri si sa fie cu 30 sau 40 cm mai mare decat dimensiunile fosei ecologice. O poti face fie mecanizat, cu ajutorul unui utilaj, fie prin sapare manuala. Baza acestei gropi trebuie sa fie cat mai plana si mai rezistenta cu putinta, astfel incat fosa ecologica sa stea dreapta. Prin urmare, este nevoie de un strat de nisip de minim 15 cm, pe care il batatoresti foarte bine. Daca sunt probleme cu solul si crezi ca exista posibilitatea ca fundul sa se surpe pe alocuri, inlocuieste stratul de nisip cu o placa de beton de aproximativ 10 cm. Turnarea betonului este foarte buna pentru marirea rezistentei solului.
O alta problema care poate interveni este legata de panza freatica. Daca exista o infiltratie in locul de montaj al fosei septice ecologice, groapa trebuie izolata. In cazul in care terenul este instabil, cel mai bine este sa ridici un camin din beton armat, care are rol de protectie mecanica, dar care impiedica infiltratiile in jurul fosei ecologice.
Dupa crearea conditiilor optime de montaj, fosa septica ecologica trebuie asezata pe fundul gropii. Pentru a verifica daca este perfect orizontala, poti folosi o nivela cu bula de aer. Apoi, se umple rezervorul fosei cu apa in proportie de 30-40%. In paralel cu aceasta activitate, trebuie sa adaugi pamant pe langa fosa ecologica, in straturi de aproximativ 10-15 cm si sa-l tasezi foarte bine. Ai grija ca pamantul sa nu fie amestecat cu pietre sau moloz, caci peretii bazinului vor fi supusi unei tensiuni suplimentare. Daca locul este carosabil, trebuie sa largesti partea de sus a gropii cu 15 cm in fiecare parte.
Pentru finalizarea montajului fosei septice nu mai ramane decat sa umpli cu pamant pana la 50 de cm de cota terenului, apoi sa continu cu nisip bine compactat. La final, trebuie sa torni o placa de beton armat, cu dimensiunea de 15-20 cm, care sa aiba un capac de vizitare. Placa nu trebuie sa se sprijine pe fosa ecologica, ci pe pamantul de umplutura si pe cel din jurul gropii sau pe stalpi independenti. Nu uita sa montezi pe marginile ei o membrana geotextila, pentru a impiedica apa pluviala sa se infiltreze.
De asemenea, este important de stiut ca fosa ecologica permite accesul pietonal deasupra ei, insa nu si pe cel al vehiculelor. Nu trebuie nici sa parchezi, nici sa circuli cu masina pe deasupra fosei septice.
In cazul in care sunteti curiosi de felul in care functioneaza fosele septice, articolul de astazi va va dezvalui mai multe detalii legate de acest lucru.
O Fosa septica foloseste procese naturale de tratare si inlaturare a apei menajere produsa din locuinta dvs. In principal, un sistem septic este alcatuit din fosa septica si un tunel de percolare. Fosa septica in sine asigura primul pas in tratare.
Pe masura ce apa menajera curge in fosa septica, materiile solide se aseaza la baza fosei septice pentru a forma stratul de namol, iar materiile solide mai usoare, grasimea si uleiul plutesc la suprafata si alcatuiesc stratul de mizerie. Apa menajera lichida din fosa septica se scurge prin tuburi perforate in campul de scurgere, iar apoi este tratat de sistemul natural al pamantului.
Fosa septica ofera tratament biologic stratului de namol si stratului de mizerie care se formeaza acolo. Mare parte a tratamentului se petrece in campul de scurgere unde apele menajere intra in pamant si sunt tratate. Pamantul actioneaza ca un filtru biologic si fizic inlaturand substantele periculoase si nocive, inclusiv bacterii si virusi ce cauzeaza boli.
Fosa ecologica este o parte esentiala a intregului sistem de epurare a apelor uzate din gospodarie. Daca ai grija de ea, sistemul tau de gestionare a deseurilor menajere va functiona foarte bine ani de zile. Exista numerosi factori care ii pot afecta functionalitatea, asa ca este bine sa fii informat cu privire la mentenanta fosei ecologice.
Ce nu trebuie sa arunci in fosa ecologica
Prea multe uleiuri si grasimi aruncate in canalizare pot crea blocaje, caci aceste substante nu se descompun usor. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor lucruri cum ar fi mucurile de tigara, vata, tampoanele, absorbantele, obiectele mici din plastic, zatul de cafea, servetelele, prosoapele sau pungile de hartie, nisipul pentru pisici, ata dentara, discurile pentru demachiat, scutecele, medicamentele, parul sau obiectele din carton. Nu este bine sa arunci nici mancare solida deoarece aceasta poate suprasolicita fosa ecologica. Nici tocatoarele de gunoi nu sunt recomandate, caci ele pot creste acumularea de noroi din fosa ecologica cu pana la 40%.
Anumite chimicale, cum ar fi cantitati mari de clor sau sare, pesticide, ierbicide, soda caustica sau combustibili pot deteriora echilibrul natural al sistemului septic, omorand bacteriile bune de descompunere, asa ca nu este indicat sa le arunci in chiuveta sau closet. In plus, ele pot constitui un pericol pentru sanatate daca ajung in panza freatica. Toate acestea trebuie aruncate la gunoi, pentru a proteja fosa septica ecologica si mediul inconjurator. Este recomandat sa eviti detergentii cu mare continut de fosfor si sa utilizezi produse de curatenie ecologice.
Un debit mare de apa afecteaza fosa ecologica
Atat fosa septica ecologica, cat si sitemul de drenaj sunt gandite sa primeasca un debit normal de apa. Daca pornesti in acelasi timp masina de spalat rufe cu cea de spalat vase si mai faci si dus, trimiti prea multa apa in sistemul septic. Fosa ecologica nu poate face separarea deseurilor in mod corespunzator, iar campul de drenaj nu poate absorbi o cantitate atat de mare de lichid deodata, asa ca ai mari sanse sa iasa la suprafata sau sa-ti refuleze canalizarea.
O idee foarte buna este sa montezi in casa toalete, robinete si dusuri care economisesc apa, sa repari toate zonele in care exista scurgeri, iar masinile de spalat sa fie folosite doar daca sunt incarcate complet.
Cum asiguri intretinerea campului de drenaj
Si campul de drenaj are nevoie de o intretinere corespunzatoare. Conductele ingropate in pamant sunt functionale doar daca nu sunt infundate sau zdrobite. Pentru acest lucru trebuie sa tii cont de urmatoarele indicatii:
1. Nu aseza greutati si nu parca masina deasupra fosei ecologice sau a campului de drenaj.
2. Copacii sau arbustii trebuie plantati la distanta de sistemul septic, caci radacinile lor pot bloca tevile.
3. Pentru ca absorbtia apei menajere sa se faca corespunzator, nu instala aspersoare deasupra acestei zone, caci debitul de apa din zona va creste foarte mult.
4. Ai grija ca apa care se scurge de pe acoperisul casei sa nu ajunga in campul de drenaj pentru a nu-l inunda.
5. Zona de deasupra campului de drenaj trebuie lasata libera, asa ca nu construi nimic deasupra ei. Este suficient sa fie acoperita cu iarba pentru a ajuta apa sa se evapore mai bine si sa nu se erodeze solul.
6. Daca optezi pentru o statie de dedurizare, trebuie sa te asiguri ca fosa ecologica poate suporta surpplusul de apa si saramura de la spalarea in contracurent a rasinii.
Sistemele septice ecologice folosesc un rezervor, bacterii organice si solul pentru a filtra apele uzate si elibera apa inapoi in ecosistem. Solul actioneaza ca un ultim filtru, curata agentii patogeni si bacteriile si permite apei sa se scurga in sol. Rezultatul este o metoda lenta, dar sigura pentru mediu, de eliminare a deseurilor. De exemplu, hartia igienica poate fi utilizata, dar alte hartii/servetele nu. Grasimea, sapunurile si resturile de mancare pot infunda fosa ecologica.
Sapunurile
Sapunurile de maini si detergentii de vase sunt ideale pentru fosele septice ecologice. Sistemele septice se bazeaza pe acumularea de bacterii in fosa, pentru a descompune deseurile, ce urmeaza sa fie eliminate in sol. Conform Departamentului de Sanatate din Washington, sapunurile toxice pot afecta actiunea bacteriana naturala.
Sapunurile etichetate cu „antibacterian” sunt cele mai nocive pentru sistemele septice. Universitatea din Arizona sustine ca, daca utilizam o singura data astfel de sapunuri, efectul este foarte mic sau chiar deloc. Insa, spalarea in permanenta pe maini si a vaselor cu sapunuri antibacteriene, poate impiedica activitatea bacteriilor septice. Utilizarea excesiva a produselor antibacteriene in casa poate „provoca distrugeri semnificative sau definitive a populatiei de bacterii.”
Detergentul de rufe lichid
Proprietarii de case cu fose septice ecologice ar trebui sa foloseasca doar detergenti de rufe lichizi. Dr. Roger Machmeier, care scrie pentru „Pumper”, o revista a industriei deseurilor lichide, recomanda utilizarea doar a detergentilor lichizi, deoarece au mai putine substante de baza decat detergentii pudra.
Sistemele septice se pot bloca la fel cum o fac si conductele. Portiuni de namol din rezervor pot bloca drenajul sau conductele care transporta apa in campul de scurgere. Machmeier sustine ca majoritatea detergentilor pudra contin argila montmorillonite ca substanta de baza. Acest tip de argila este utilizat pentru a pune capac sau a sigila movile si cel mai probabil va infunda sistemul. Detergentii pudra contin, de asemenea, sodiu, diverse materiale de umplutura si pudre pentru a curata si inalbi hainele.
Sapunuri si detergenti ecologici
Agentia pentru Protectia Mediului, din SUA, recomanda pe cat posibil folosirea de sapunuri si detergenti ecologici, precum si limitarea numarului de agenti de curatare care intra in sistemul septic. Produsele de curatenie pentru casa sunt periculoase oricum, deoarece sunt destinate pentru a curata murdaria si grasimea si pentru a omori bacteriile. Cu cat este mai toxic un produs de curatare, cu atat va deteriora mai mult fosa ecologica. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, din SUA, produsele care sunt etichetate cu „Danger” sau „Poison” contin substante toxice puternice, cele care contin doar eticheta „Warning” sunt mai putin periculoase, iar produsele etichetate cu „Caution” sunt cele mai putin toxice.
Otravuri, cum sunt cele care se gasesc in agentii dezinfectanti si agentii de lustruire, pot distruge flora interna a sistemului septic, dar si coroda „captuseala” fosei ecologice. Agentii de curatare etichetati cu „Caution” sunt, de asemenea, periculosi, dar nu vor avea efecte pe termen lung asupra sistemului septic.