Fosa ecologica reprezinta solutia ideala de gestionare a apelor uzate dintr-o locuinta, atunci cand nu exista posibilitatea de racordare la sistemul public de canalizare. Atunci cand montajul fosei septice se realizeaza in mod corect si, ulterior, aceasta este intretinuta corespunzator, cheltuielile de mentenanta sau cele cu vidanjarea scad simtitor. De aceea, este foarte importanta instalarea in conformitate cu bunele practici.
 Montajul fosei septice influenteaza atat durata ei de viata, cat si functionarea ei. Terenul pe care acesta se realizeaza nu trebuie sa fie abrupt sau sa aiba capacitate portanta redusa. In plus, locatia nu trebuie sa-si piarda stabilitatea sau sa fie tasabila.
 Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa escavezi o groapa care sa aiba diametrul si adancimea de 1,5 metri si sa fie cu 30 sau 40 cm mai mare decat dimensiunile fosei ecologice. O poti face fie mecanizat, cu ajutorul unui utilaj, fie prin sapare manuala. Baza acestei gropi trebuie sa fie cat mai plana si mai rezistenta cu putinta, astfel incat fosa ecologica sa stea dreapta. Prin urmare, este nevoie de un strat de nisip de minim 15 cm, pe care il batatoresti foarte bine. Daca sunt probleme cu solul si crezi ca exista posibilitatea ca fundul sa se surpe pe alocuri, inlocuieste stratul de nisip cu o placa de beton de aproximativ 10 cm. Turnarea betonului este foarte buna pentru marirea rezistentei solului.
 O alta problema care poate interveni este legata de panza freatica. Daca exista o infiltratie in locul de montaj al fosei septice ecologice, groapa trebuie izolata. In cazul in care terenul este instabil, cel mai bine este sa ridici un camin din beton armat, care are rol de protectie mecanica, dar care impiedica infiltratiile in jurul fosei ecologice.
 Dupa crearea conditiilor optime de montaj, fosa septica ecologica trebuie asezata pe fundul gropii. Pentru a verifica daca este perfect orizontala, poti folosi o nivela cu bula de aer. Apoi, se umple rezervorul fosei cu apa in proportie de 30-40%. In paralel cu aceasta activitate, trebuie sa adaugi pamant pe langa fosa ecologica, in straturi de aproximativ 10-15 cm si sa-l tasezi foarte bine. Ai grija ca pamantul sa nu fie amestecat cu pietre sau moloz, caci peretii bazinului vor fi supusi unei tensiuni suplimentare. Daca locul este carosabil, trebuie sa largesti partea de sus a gropii cu 15 cm in fiecare parte.
 Pentru finalizarea montajului fosei septice nu mai ramane decat sa umpli cu pamant pana la 50 de cm de cota terenului, apoi sa continu cu nisip bine compactat. La final, trebuie sa torni o placa de beton armat, cu dimensiunea de 15-20 cm, care sa aiba un capac de vizitare. Placa nu trebuie sa se sprijine pe fosa ecologica, ci pe pamantul de umplutura si pe cel din jurul gropii sau pe stalpi independenti. Nu uita sa montezi pe marginile ei o membrana geotextila, pentru a impiedica apa pluviala sa se infiltreze.
 De asemenea, este important de stiut ca fosa ecologica permite accesul pietonal deasupra ei, insa nu si pe cel al vehiculelor. Nu trebuie nici sa parchezi, nici sa circuli cu masina pe deasupra fosei septice.