Fosa ecologica este o parte esentiala a intregului sistem de epurare a apelor uzate din gospodarie. Daca ai grija de ea, sistemul tau de gestionare a deseurilor menajere va functiona foarte bine ani de zile. Exista numerosi factori care ii pot afecta functionalitatea, asa ca este bine sa fii informat cu privire la mentenanta fosei ecologice.

Ce nu trebuie sa arunci in fosa ecologica
 Prea multe uleiuri si grasimi aruncate in canalizare pot crea blocaje, caci aceste substante nu se descompun usor. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor lucruri cum ar fi mucurile de tigara, vata, tampoanele, absorbantele, obiectele mici din plastic, zatul de cafea, servetelele, prosoapele sau pungile de hartie, nisipul pentru pisici, ata dentara, discurile pentru demachiat, scutecele, medicamentele, parul sau obiectele din carton. Nu este bine sa arunci nici mancare solida deoarece aceasta poate suprasolicita fosa ecologica. Nici tocatoarele de gunoi nu sunt recomandate, caci ele pot creste acumularea de noroi din fosa ecologica cu pana la 40%.
Anumite chimicale, cum ar fi cantitati mari de clor sau sare, pesticide, ierbicide, soda caustica sau combustibili pot deteriora echilibrul natural al sistemului septic, omorand bacteriile bune de descompunere, asa ca nu este indicat sa le arunci in chiuveta sau closet. In plus, ele pot constitui un pericol pentru sanatate daca ajung in panza freatica. Toate acestea trebuie aruncate la gunoi, pentru a proteja fosa septica ecologica si mediul inconjurator. Este recomandat sa eviti detergentii cu mare continut de fosfor si sa utilizezi produse de curatenie ecologice.

Un debit mare de apa afecteaza fosa ecologica
 Atat fosa septica ecologica, cat si sitemul de drenaj sunt gandite sa primeasca un debit normal de apa. Daca pornesti in acelasi timp masina de spalat rufe cu cea de spalat vase si mai faci si dus, trimiti prea multa apa in sistemul septic. Fosa ecologica nu poate face separarea deseurilor in mod corespunzator, iar campul de drenaj nu poate absorbi o cantitate atat de mare de lichid deodata, asa ca ai mari sanse sa iasa la suprafata sau sa-ti refuleze canalizarea.
O idee foarte buna este sa montezi in casa toalete, robinete si dusuri care economisesc apa, sa repari toate zonele in care exista scurgeri, iar masinile de spalat sa fie folosite doar daca sunt incarcate complet.

Cum asiguri intretinerea campului de drenaj
 Si campul de drenaj are nevoie de o intretinere corespunzatoare. Conductele ingropate in pamant sunt functionale doar daca nu sunt infundate sau zdrobite. Pentru acest lucru trebuie sa tii cont de urmatoarele indicatii:
1. Nu aseza greutati si nu parca masina deasupra fosei ecologice sau a campului de drenaj.
2. Copacii sau arbustii trebuie plantati la distanta de sistemul septic, caci radacinile lor pot bloca tevile.
3. Pentru ca absorbtia apei menajere sa se faca corespunzator, nu instala aspersoare deasupra acestei zone, caci debitul de apa din zona va creste foarte mult.
4. Ai grija ca apa care se scurge de pe acoperisul casei sa nu ajunga in campul de drenaj pentru a nu-l inunda.
5. Zona de deasupra campului de drenaj trebuie lasata libera, asa ca nu construi nimic deasupra ei. Este suficient sa fie acoperita cu iarba pentru a ajuta apa sa se evapore mai bine si sa nu se erodeze solul.
6. Daca optezi pentru o statie de dedurizare, trebuie sa te asiguri ca fosa ecologica poate suporta surpplusul de apa si saramura de la spalarea in contracurent a rasinii.