Sistemele septice ecologice folosesc un rezervor, bacterii organice si solul pentru a filtra apele uzate si elibera apa inapoi in ecosistem. Solul actioneaza ca un ultim filtru, curata agentii patogeni si bacteriile si permite apei sa se scurga in sol. Rezultatul este o metoda lenta, dar sigura pentru mediu, de eliminare a deseurilor. De exemplu, hartia igienica poate fi utilizata, dar alte hartii/servetele nu. Grasimea, sapunurile si resturile de mancare pot infunda fosa ecologica.

Sapunurile
 Sapunurile de maini si detergentii de vase sunt ideale pentru fosele septice ecologice. Sistemele septice se bazeaza pe acumularea de bacterii in fosa, pentru a descompune deseurile, ce urmeaza sa fie eliminate in sol. Conform Departamentului de Sanatate din Washington, sapunurile toxice pot afecta actiunea bacteriana naturala.
 Sapunurile etichetate cu „antibacterian” sunt cele mai nocive pentru sistemele septice. Universitatea din Arizona sustine ca, daca utilizam o singura data astfel de sapunuri, efectul este foarte mic sau chiar deloc. Insa, spalarea in permanenta pe maini si a vaselor cu sapunuri antibacteriene, poate impiedica activitatea bacteriilor septice. Utilizarea excesiva a produselor antibacteriene in casa poate „provoca distrugeri semnificative sau definitive a populatiei de bacterii.”

Detergentul de rufe lichid
 Proprietarii de case cu fose septice ecologice ar trebui sa foloseasca doar detergenti de rufe lichizi. Dr. Roger Machmeier, care scrie pentru „Pumper”, o revista a industriei deseurilor lichide, recomanda utilizarea doar a detergentilor lichizi, deoarece au mai putine substante de baza decat detergentii pudra.
 Sistemele septice se pot bloca la fel cum o fac si conductele. Portiuni de namol din rezervor pot bloca drenajul sau conductele care transporta apa in campul de scurgere. Machmeier sustine ca majoritatea detergentilor pudra contin argila montmorillonite ca substanta de baza. Acest tip de argila este utilizat pentru a pune capac sau a sigila movile si cel mai probabil va infunda sistemul. Detergentii pudra contin, de asemenea, sodiu, diverse materiale de umplutura si pudre pentru a curata si inalbi hainele.

Sapunuri si detergenti ecologici
 Agentia pentru Protectia Mediului, din SUA, recomanda pe cat posibil folosirea de sapunuri si detergenti ecologici, precum si limitarea numarului de agenti de curatare care intra in sistemul septic. Produsele de curatenie pentru casa sunt periculoase oricum, deoarece sunt destinate pentru a curata murdaria si grasimea si pentru a omori bacteriile. Cu cat este mai toxic un produs de curatare, cu atat va deteriora mai mult fosa ecologica. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, din SUA, produsele care sunt etichetate cu „Danger” sau „Poison” contin substante toxice puternice, cele care contin doar eticheta „Warning” sunt mai putin periculoase, iar produsele etichetate cu „Caution” sunt cele mai putin toxice.
 Otravuri, cum sunt cele care se gasesc in agentii dezinfectanti si agentii de lustruire, pot distruge flora interna a sistemului septic, dar si coroda „captuseala” fosei ecologice. Agentii de curatare etichetati cu „Caution” sunt, de asemenea, periculosi, dar nu vor avea efecte pe termen lung asupra sistemului septic.